Traficul fals și boții costă agențiile de publicitate aproximativ 35 miliarde de euro


clickuri-false-google-ads-roboti.jpg

Studiile arată că boții care dau click-uri și traficul fraudulos sunt larg răspândite, însă Google nu oferă o soluție concretă contra lor.

Lumea publicității PPC (plata pe click) depinde de trafic pentru a funcționa. Dar atâta timp cât există reclame PPC, există și vor exista și roboți care să facă click pe aceste reclame. În prezent, există unele estimări ca aproximativ 40% din traficul total de pe Internet, este făcut de utilizatori falși.

Frauda în domeniul PPC este o afacere considerabilă

Una dintre cele mai frecvente moduri în care este săvârșită frauda PPC, este utilizarea de către unii proprietari de site-uri a unui soft care face click-uri automat, de cele mai multe ori pe reclamele Google Display, Youtube sau pe anunțurile adaptabile de pe propriul lor site.

Dacă aceste click-uri nu sunt identificate ca fiind frauduloase și adesea nu sunt, fraudatorul colectează plata pentru fiecare click de la agentul de publicitate. Acest lucru nu numai că umflă în mod fals performanța reclamelor, dar și consumă banii din bugetele publicitare pentru un trafic inexistent.

Google are tehnologia pentru a detecta și bloca traficul făcut de boți. Folosind filtrul automat al motorului de căutare din Google Analytics, utilizatorii îl pot instrui să “excludă toate accesările de la roboți și spideri cunoscuți”.

Dar acest lucru ridică o nouă întrebare: de ce nu blochează cei de la Google roboții care fac click-uri? Explicația poate fi foarte complexă, însă pe scurt, din cauza politicilor de confidențialitate. Există limitări tehnologice care împiedică serverele să urmărească cu exactitate ceea ce este văzut de fapt de un browser. În principiu, serverele sunt aproape “oarbe”.

Conturile false învinuite pentru afacerea Twitter

După ce a oprit procesul de achiziționare a Twitter în Mai, cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a citat ca factor determinant îngrijorările legate de numărul de conturi spam de pe platforma de socializare.

Potrivit lui Elon Musk, Twitter a subcontorizat numărul de conturi false de pe platformă cu milioane, o afirmație care a fost acordată credinței prin mărturia fostului șef al securității Twitter, Peiter Zatko, care a susținut că bonusurile executive sunt legate de numărul zilnic de utilizatori.

Twitter a răspuns printr-un proces împotriva lui Elon Musk, afirmând că mai puțin de 5% din toate conturile Twitter sunt roboți. Dacă Musk va pierde acest proces, va fi obligat să cumpere compania pentru 4 miliarde de dolari.

Protejați-vă bugetul publicitar de click-urile boților

Este imposibil să preveniți click-urile false și cele venite de la roboți, dar vă puteți reduce expunerea făcând câțiva pași simpli.

1. Configurați excluderi de IP în campaniile Google Ads cu fermele de click-uri cunoscute.

2. Ajustați direcționarea anunțurilor pentru a exclude zonele geografice de unde tind să apară click-uri false.

3. Creați liste de excludere a destinațiilor de plasare pentru a împiedica anunțul dvs. să apară pe site-uri frauduloase sau discutabile.

4. Utilizarea unor soft-uri automate care să blocheze aceste click-uri. Clickcease.com este un astfel de site care funcționează destul de bine.

Combatarea fraudei prin click-uri este un proces continuu, iar implementarea unui proces de eliminare vă poate afecta performanța în avans, dar vă va economisi bani pe termen lung.

Surse informații: Google / Searchenginejournal.

Copyright @ Zaifan Web Design SRL. Toate drepturile rezervate.